niedziela, 24 czerwca 2012

Mini pizza

Sposob wykonania ciasta juz byl wczesniej a teraz tylko zdjecia mini pizzy. Szczerze to wole sie obawic i zrobic male kawalki, ktore sie lepiej prezentuja i sa wygodniejsze i latwiejsze w odgrzewaniu.







Jak zrobic takiego kurczaka?


Kurczaka smarujemy tak jak lubimy najbardziej.
Ten mial nawet kawalki czosnku w kieszonkach w piersiach i nogach.
Mozemy tez posmarowac kurczaka miodem.

Ale wracajac do tego jak zrobic taka skorke to sekret polega na tym ze wkladajac kurczaka do pieca, wstawiamy dodatkowo brytwanke z woda i tluczem. Moze byc lyzka masla, margaryny itd ja dalam olej kokosowy tym razem. Kurczaka nalezy polewac taka oto woda co 15 minut przez caly czas pieczenia.  Skoreczka wyjdzie napewno rewelacyjnie jak na zdjeciu!

Racuchy z jablkami

Robimy ciasto jak na nalesniki ale gesciejsze.

Maka okolo szklanki, jajko, mleko sol, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia lub ja dodaje pol lyzeczki sody.
Wszystko wymieszac mikserem. Gestosc musi byc taka zeby sie lalo jak bardzo gessta smietana.

Kroimy jablka w kawalki, mozna zetrzeb na duzych oczkach jesli ktos woli.
Ja kroje w kawalki bo wtedy czuc lepiej ze jest jablko w srodku.

Smazymy z 2ch stron na oleju. Ja miedzy 3 - 4 czyli na srednim.
Jesli bedzie za goraca plyta to sie nie upiecze jablko i moze byc tez surowe ciasto.
Chodzi o to zeby upiec srodek i zrobic ladna rumiana skorke.

Na koniec posypujemy cukrem pudrem
Ja czesto zamiast bawic sie w sitko zanurzam je w misce z cukrem pudrem. Ale wiadomo ladniej wygladaja opruszone. Niestety czasem w mojej kuchni cos zrobic to wyzwanie...Zero miejsca..






Ziemniaki na slodko

Na isladnii czesto mozna spotkac ziemniaki na slodko.
Nic innego jak ziemniaki w cukrze..

Potrzebujemy:


maslo lub margaryne okolo lyzki
2 lyzki stolowe wody
2 kopiaste lyzki cukru brazowego,
500 gr ugotowanych malych ziemniakow

Najpierww rozpuszczamy tluszcz i odrobine wody zeby sie nie przypalalo i dodajemy cukier.
Jak sie juz ladnie rozpusci to wrzucamy juz ugotowane ziemniaki i trzymamy tak z 15 minut zeby cukier polaczyl sie z ziemniakami.

Ziemniaki na slodko podaje sie z miesem ale nie koniecznie.
Ja je bardzo lubie i polecam jako cos innego.


sobota, 9 czerwca 2012

Salatka z krewetkami

Fajna smaczna i lekka salatka.

Potrzebujemy:

Krewetki okolo 1 szklanki,
Salata, papryka, oliwki

Krewetki przelewamy osolonym wrzatkiem. Solimy zeby zachowac smak.
Trzymam je tak przez chwile w goracej wodzie zeby sie dobrze spazyly ale nie ugotowaly.

Salate pokroilam w mniejsze kawalki zeby latwiej sie jadlo.

Dodalam pokrojona papryke i oliwki.

Makaron ryzowy, wzielam 2 paczki czyli 2 porcje. Ja uzylam tego cinkiego ale moze byc tez ten grubszy jesli ktos woli lub akurat ma taki pod reka. Makaron nalezy zalac wrzatkiem i odstawic na pare minut na goraca plyte i podgotowac zeby byl miekki.
Pytalam sie kiedys tajlandki i ona powiedziala ze te makarony trzeba troche podgotowac, nie wystarczy samo zalanie wrzatkiem. Tak wiec 2 minutki na goracej plycie powinny wystarczyc.  Odcedzamy i schladzamy.

Dressing / Sos

Kroimy koreander ale ja uzylam lyzeczke suszonego, zalewamy olejem, ja uzylam winogronowego (pomoc najzdrowszy), pol zabka czosnku zmiazdzonego przez praske, pisze pol bo uzywam takiego okraglego w ktorym nie ma zabkow. normalnie dalabym 2 - 3 zabki.
Kroimy cebule moze byc szalotka lub ja uzywam biala bo jest slodsza i nie piecze jak zolta czy czerwona, ale wszystko jak kto lubi.
Dodalam okolo lyzki lub ciut mniej sosu rybnego, oraz okolo lyzeczki luc ciut wiecej slodkiego sosu chili z czosnkiem.  Do tego wciskamy sok z cytryny lub lemonki ok 2 lyzek. Ja dalalm z lemonki bo ma mocniejszy aromat.Pieprz do smaku.
Tak wymieszkamym dressingiem polewamy makaron ryzowy zeby nabral aromatu a olej spowoduje ze przestanie sie sklejac.
Makaron mozna porkoic na krotsze czesci zeby latwiej sie jadlo ale ja zostawilam dlugie jak spagetti.

Makaron przekladamy do miski z krewetkami salata i dodatkami i mieszkamy.
Gotowe.

P.s. nie solimy salatki bo sos rybny jest na tyle slony ze to wystarczy!





piątek, 8 czerwca 2012

Sól Himalajska




Sól himalajska krystaliczna - różowa, opakowanie 1kg. Oryginalny produkt spod Himalajów. Najzdrowsza sól świata. Zawiera ponad 80 minerałów. Przeznaczona do spożycia, do kąpieli, do maseczek.

Sól himalajska jest najzdrowszą i najczystszą solą dostępną na ziemi. Powstała ponad 250 milionów - do niedawna nie była używana przez człowieka. Sól ta pochodzi z czasu, kiedy planeta Ziemia charakteryzowała się czystym ekosystemem.

Do wydobywania soli stosuje się metodą tradycyjną tj. ręcznie, bez używania środków wybuchowych.
 Po wydobyciu sól płukana jest wodą i osuszana na słońcu.

W przeciwieństwie do powszechnie używanego, szkodliwego chlorku sodu, himalajska sól wykazuje niezwykłe właściwości prozdrowotne. Zawiera ona aż 84 minerały w formie koloidalnej, niezbędne
do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. Mikroelementy mają postać drobnych cząsteczek, dzięki czemu mogą być z łatwością absorbowane przez komórki ludzkiego ciała. Sól himalajska stosowana w kuchni, uzupełnia niedobory mikroelementów w codziennej diecie.
Sól ta nie posiada żadnych zanieczyszczeń ze środowiska (w tym metali ciężkich).
Nie jest produktem rafinowanym ani nie ma żadnych wzbogaceń chemicznych. Nie jest również wybielana.

Zawiera informacje energetyczne z czasów ponad 250 mln lat temu - Himalajska sól krystaliczna to przede wszystkim nośnik informacji. Ta specjalna sól czeka na moment, kiedy po dodaniu wody uwolni swoją zmagazynowaną energię oraz biofotony. Prawdopodobnie oprócz bezpośredniego działania - biochemicznego, ma również działanie informatyczne, na zasadzie homeopatii.

Różnica pomiędzy solą kamienną i solą krystaliczną
Pierwiastki zawarte w soli kamiennej nie są połączone w sieci krystalicznej soli, ale przyczepiają się
do zewnętrznej powierzchni i szczelin struktury krystalicznej. Jest to podstawowa różnica pomiędzy solą kamienną, a solą krystaliczną. Kryształ soli posiada najdoskonalszą strukturę. Ze względu na taką zaawansowaną formą, składniki są biochemiczne dostępne dla naszych komórek jako indywidualne wzorce częstotliwości lub wibracji.
Sól kamienna jest tanią alternatywą dla soli kuchennej, biochemicznie i biofizycznie ma jednak małe znaczenie dla naszego organizmu.

Sól krystaliczna natomiast może wspomóc odnowę i utrzymanie równowagi energii w organizmie, zrównoważyć stosunek kwasów i zasad, rozpuszczać i uwalniać skrystalizowane odłogi (będące przyczyną chorób reumatycznych, kamieni nerkowych i pęcherzyka żółciowego, wspomaga wypłukiwanie metali ciężkich takich jak merkury z wypełnień dentystycznych oraz kadmu będącego skutkiem palenia
i otaczających nas zanieczyszczeń, normalizuje ciśnienie krwi, oczyszcza jelita, leczy choroby skórne, układu oddechowego i wspomaga osłabienie uzależnień.
Ze względu na swoje właściwości, sól himalajska ma bardzo szerokie zastosowanie:

Sól himalajska przeciwko bólowi ucha środkowego
Do bawełnianej/lnianej ściereczki lub woreczka wsypujemy 1 filiżankę soli (drobnej) i zawiązujemy. Wykonany w ten sposób woreczek ogrzewamy (np w piekarniku), a następnie przykładamy do ucha.
Już po niewielu minutach czujemy ulgę w bólu.
Można także przyrządzić mieszankę: do soli dodajemy kilka gram suszonego rumianku.

Sól
himalajska przeciwko katarowi
Na katar i uczucie zapchanego nosa stosujemy płukankę solną.
Do szklanki 250 ml letniej wody dodajemy czubatą łyżeczkę od herbaty różowej soli (ok 5 gram).
Następnie pipetką zakraplamy nos co 2 godziny co powoduje zmniejszenie objawów kataru i powrót do swobodnego oddychania.

Sól
himalajska do płukania gardła
Do szklanki letniej wody (ok 250 ml) dodajemy płaską łyżkę stołową soli (ok 7.5 grama) i zaparzony wcześniej wywar z rumianku lub szałwii.Roztworem płuczemy gardło 3 razy dziennie.

Kąpiel przy przeziębieniach, wyczerpaniu organizmu i odtruwaniu
Do wanny wypełnionej bardzo ciepłą wodą wlewamy roztwór wykonany z soli himalajskiej (1 kg soli na
4 litry wody). Następnie dodajemy wcześniej zaparzony kwiat lipy lub rumianek oraz olejki eteryczne
(np. sosnowy, lawendowy lub eukaliptusowy).
Ciało wchłania całą swoją powierzchnią mikroelementy co jednocześnie wspomaga układ odpornościowy. Kąpiele takie bierzemy raz w tygodniu.
Można także wykonać kąpiele stóp.

Solanka - odtruwanie organizmu
By odtruć organizm w najbardziej naturalny sposób używamy do tego celu soli himalajskiej.
Codziennie wypijamy 1 szklankę 250 ml wody + 1 łyżka stołowa roztworu nasyconego soli (czyli przygotowanego wcześniej roztworu nasyconego - a nie 1 łyżka soli!).

Okłady na przetłuszczoną skórę głowy
¼ filiżanki oleju arganowego lub lnianego, 1 łyżeczka soli (drobnej).
Dokładnie wymieszać, aby sól rozpuściła się, a następnie nanieść na skórę głowy i wmasować. Pozostawić na 10 minut, a następnie umyć delikatnym szamponem.
Przy długich włosach, należy uprzednio włosy posmarować samym olejem, w celu zabezpieczenia przed sola, której włosy nie lubią.

Okłady na twarz z roztworu solnego
Filiżanka nasyconego roztworu solnego, flanela.
Roztworem solnym nasączamy flanelę tak, by nie ociekała i okładamy nią twarz na 5-10 minut. Następnie omywamy letnia woda i nakładamy krem.

Peeling do twarzy i ciała
4 łyżki oleju arganowego lub innego, 1 łyżeczka soli (drobnej), w zależności od potrzeby wykonujemy wielokrotność podanej recepty.
Dokładnie mieszamy, a następnie twarz i ciało masujemy, uzyskując jednocześnie efekt peelingu jak
i natłuszczenia skóry. Peeling można wykonywać 1 x w tygodniu.

Maseczka do twarzy i dekoltu
1 łyżka roztworu soli, 1 łyżka oleju arganowego lub innego (najlepiej tłoczonego na zimno).
Dokładnie wymieszać, a następnie nałożyć na twarz i dekolt. Po 5 minutach zdejmujemy i obmywamy letnia wodą. Następnie należy nanieść krem.

Kąpiel upiększająca
Sól rozpuszczamy uprzednio w wodzie a następnie roztwór dodajemy do wanny, wraz z olejkiem eterycznym, miodem lub innymi ziołami.

Doskonale nadaje się do oczyszczania organizmu (poprzez kąpiele z dodatkiem soli i picie solanki 1%), a także do oczyszczania kryształów i minerałów. Działa oczyszczająco zarówno na poziomie fizycznym, jak i energetycznym (szczególnie polecana do oczyszczania
z negatywnej energii).






Kapusta Kiszona

Nie ma to jak kapusta kiszona i to domowej roboty.
Moja jest bez marchewki ale dodaje sie ja jak najbardziej.

Sztkujemy drobno kapuste, dodajemy marchewke i solimy. Ugniatamy tak zeby zaczelo puszczac sok i przekladamy do sloikow. Ugniatamy oczywiscie. Nie zakrecamy sloikow bo gaz wydzielajacy sie podczas fermentacji moze rozsadzic je i nie potrzebny nam klopot lub wypadek.

Kapusta gotowa bedzie za pare tygodni. Przez ten czas do momenty zakrecenia wieczek wkladam drugi koniec lyzki i pomagam wyrzucic gazy oraz dostarczam powietrze potrzebne do fermentacji. Po prostu ile sie da to mieszam w sloikach i ponownie uklepuje.

Przechowywac kapuste nalezy w ciemnym i chlodnym pomieszczeniu. Ja takiego nie posiadam wiec kapusta stoi na lodowce za mikrofala ale pozniej przeniose ja na podloge w drugim pokoju.
Warto postawic sloiki na gazecie zeby zabazpieczyc podloge przed ewentualnym wyciekiem. Sloiki nalezy napelniac do ok 3/4 wysokosci.